Fysioterapia
Tavoitteet
Fysioterapia on terapiaa, jonka keskeisenä tavoitteena on ylläpitää ja parantaa ihmisten toimintakykyä ja liikkumista. Yleensä fysioterapian toimenpiteet kohdentuvat synnynnäisen vamman, sairauden, tapaturman tai ikääntymisen aiheuttamaan alentuneen toimintakyvyn edistämiseen fysioterapeuttisen ohjauksen ja neuvonnan, terapeuttisen harjoittelun sekä manuaalisen terapian keinoin. Kipu- ja oirehoitoina käytetään mm. fysikaalisia hoitoja.
Fysioterapialähetteen saa lääkäriltä ja sillä voi hakea hoitojakson päätyttyä Kelasta korvausta. Fysioterapian menetelmiä ovat mm. terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä ohjaus ja neuvonta. Fysioterapeutti on terveydenhuollon laillistettu ammattihenkilö. Fysioterapeutin toimintaa valvoo lääninhallitus ja oikeusturvakeskus. |
Lämpö- ja kylmähoito
Lämpökäsittely aiheuttaa kudoksissa verenkierron vilkastumista, kudosvenyvyyden lisääntymistä sekä lihasjännityksen laukeamista. Vähäinenkin lämpötilan muutos lisää aineenvaihduntaa merkittävästi.
Lämpöhoidot jaetaan karkeasti kolmeen luokkaan: Pintalämpöhoidot, syvähoidot sekä kylmähoidot. Pintalämpöhoitoa annetaan yleensä lämpöpakkauksilla ja käytetään pääasiassa hieronnan esihoitona. Syvälämpöhoitoa käytetään yleisimmin fysikaalisten hoitojen yhteydessä. Niiden vaikutus ulottuu nimensä mukaisesti syvempiin kudoksiin. Hoitomuotoina käytetään lyhytaalto- (UKW), mikroaalto- ja ultraääni (UÄ) -säteitä. Kylmähoidon tärkein käyttöaihe on tuoreiden vammojen ensihoito. Niinikään kylmällä pystytään rajoittamaan turvotusta, vähentämään kipua, kudosvaurioita sekä lihaskouristuksia. |
Sähkö- ja laserhoito
Sähkökipuhoidot ovat akupunktuurin, kipupistehieronnan ja ns. trigger-puudutusten tavoin ääreishermostoon kohdistuvia ärsytyshoitoja. Hoidot voivat väsyttää ääreishermostotasoa tai sähköinen salpaus saattaa aiheuttaa kivun lieventymisen. Ne kohottavat kipukynnystä. Ihon jatkuva ärsytys kiinnittää aivojen huomion. Ärsytettäessä uusia hermosäikeitä, alkavat aivot analysoida ja tulkita saapuvaa viestiä. Tällöin aikaisemmin ärtyneet hermosolut estyvät ja kipu häviää.
Sähkökipuhoitoja on erilaisia, joista TNS:ää käytetään etupäässä kroonisiin kipuihin, diadynaamisia virtahoitoja akuuttikipuun. Laserilla on todettu olevan tehoa reumasairauksiin ja sillä voidaan hoitaa lihasten (hermokipupisteitä) akupisteitä ja pikkuniveliä.
Sähkökipuhoitoja on erilaisia, joista TNS:ää käytetään etupäässä kroonisiin kipuihin, diadynaamisia virtahoitoja akuuttikipuun. Laserilla on todettu olevan tehoa reumasairauksiin ja sillä voidaan hoitaa lihasten (hermokipupisteitä) akupisteitä ja pikkuniveliä.